Halk arasında oldukça yaygın görülen, özellikle de kadınların daha sık karşılaştığı idrar yolu, diğer adıyla üriner sistem enfeksiyonu, “İdrar yolu enfeksiyonu bulaşıcı mı? Belirtileri nelerdir?” gibi soruların sorulmasına yol açmaktadır. Bu yazımızda bakteriyel bir enfeksiyon türü olan üriner sistem enfeksiyonu hakkındaki sorularınızı yanıtlayacağız.
İdrar yolu enfeksiyonu, sağlıklı bireylerde bulunmayan bakterilerin enfeksiyona yol açması sonucu oluşan bir hastalıktır. Böbrek, üreter, mesane veya idrar kanallarında bu enfeksiyona rastlanabilmektedir. İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi oluşmasıyla başlayan bakteriyel enfeksiyon için hemen bir doktora başvurulması gerekmektedir. Çünkü hızla müdahale edilemediği takdirde günlük hayatınızı olumsuz etkileyeceği gibi başka rahatsızlıklara da yol açabilmektedir.
İdrar Yolu İltihabı Belirtisi
İdrar yolu enfeksiyonu; ıslak ortamlarda (havuz, deniz gibi) bulunmak, genital hijyene dikkat etmemek, cinsel ilişki, yetersiz sıvı alımı gibi nedenlerle oluşabilmektedir. Özellikle hijyen eksikliği olan alanlarda bulunmak bu hastalığa yol açmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu yaşadığınızdan şüpheleniyorsanız veya yakın zamanda temiz olmayan ortamlarda bulunduysanız belirtilerine göz atmalısınız. İşte idrar yolu iltihabı belirtileri;
Sık sık idrara çıkma
İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi
Yorgunluk, halsizlik
Ateş
Kötü kokulu idrar yapma
Kadınlarda pelvik bölgesinde ağrı
Bulantı veya kusma
İdrarda koyu renkli, bulanık veya kırmızımsı renk oluşması
İdrarı gelmiş hissine rağmen az miktarda yapabilmek
Bu belirtileri yaşıyor ve idrar yolu enfeksiyonu olduğunuzdan şüpheleniyorsanız hemen bir doktora başvurmalısınız. Tedavinize ne kadar çabuk başlanırsa iyileşme süreciniz o kadar hızlı olacaktır. Böylece olası başka hastalıkları yaşamanızın da önüne geçmiş olursunuz.
Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Gebelikte sık sık idrara çıkmak oldukça yaygın görülen bir durumdur. Bu sebeple, hamilelik dönemi sürecinde başka belirtiler yaşayıp yaşamadığınıza dikkat etmelisiniz. Çünkü gebelik dönemi vücudun enfeksiyonlara en fazla açık olduğu zamandır. Dikkatli olmadığınız takdirde olası bir enfeksiyon bulaşması durumu çeşitli hastalıklara sebep olabilir ve gebelik sürecinizi zorlaştırabilir. Hamileliğinizin ilk dönemlerinde bu problemlerle karşılaşmamanız açısından tam idrar testi ve kültürü yaptırmanız önemlidir. Herhangi bir belirti göstermeyen enfeksiyonların bu sayede, önceden tespit edilmesi mümkün olmaktadır.
Hamilelik sırasında olası bir idrar yolu enfeksiyonunda yaşayacağınız belirtiler ise; idrar yaparken yanma ve ağrı, sık sık idrara çıkma, kötü kokulu idrar, kırmızımsı renk değişiklikleri, ateş, pelvik bölgesinde ağrı, mide bulantısı ve kusmadır. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız hemen tedavi edilmeli ve sağlıklı bir hamilelik süreci için doktorunuzun tavsiyelerini dinlemelisiniz. Aksi halde anne sağlığını etkilediği gibi bebek için de riskli durumlara sebep olabilir.
Üriner Sistem Enfeksiyonu Cinsel İlişki ile Bulaşır mı?
İdrar yolu enfeksiyonu, çoğu zaman bulaşıcı özellikte değildir. Bu sebeple, enfeksiyonu bulaştırmanız veya başkalarından kapmanız zor olacaktır. Fakat cinsel ilişki ile üriner sistem enfeksiyonu bulaşma riski vardır. Özellikle kadınlarda sık sık görülmekte ve vajinal yapı sebebiyle kolaylıkla bulaşmasına neden olmaktadır. Cinsel ilişki esnasında vajinanın önünde yer alan idrar kanalı üretraya itilen bakteriler enfeksiyona yol açmaktadır. Bu durum ilk cinsel ilişkide veya sık sık cinsel ilişki yaşandığı durumlarda daha fazla görülmektedir. Aktif cinsel hayatı olan kadınların ve bazı doğum kontrol yöntemlerinin de idrar yolu enfeksiyonuna yol açtığı bilinmektedir.
Cinsel ilişki yoluyla bulaşan idrar yolu enfeksiyonlarında, genital bölgenin temizliğine dikkat edilmelidir. İlişki öncesi ve sonrasında genital bölgenin temizliği doğru bir şekilde yapılmalıdır. Uzmanlar bu temizlik için sabun kullanılmasını önermemektedir. Genital bölge temizliğine dikkat etmenizin ardından, cinsel ilişki sonrası idrar yapmak da enfeksiyon bulaşma riskini önleyen etkenlerden biri olmaktadır. Sebepleri ve belirtilerine hâkim olduğunuz idrar yolları enfeksiyonunu fark ederek tedaviye başlamanız daha kolay olacaktır. Dikkatli olduğunuz takdirde bakteriyel bulaşmayı en alt düzeye çekebilirsiniz.