Güçlü ve sağlıklı bir vücudun temel gereksinimleri arasından yer alan mineraller cilt sağlığı açısından da son derece önemli olmaktadır. Yaşamsal fonksiyonların sürdürülebilmesi ve gelişim gösterebilmek açısından vücudumuz için magnezyum eksikliği oldukça önemli bir sorun olabilir. Vücudumuzda hücre, sinir sistemi ve doku gibi temel faktörler bu minerallere ihtiyaç duymaktadır.
Vücudumuz için son derece önemli bir mineral olan magnezyum vücuda birçok fayda sağlamaktadır. Vücutta en fazla bulunan minerallerin 4 türevi olan magnezyum vücudun üretemediği maddeler arasında yer almaktadır. Magnezyum eksikliği, vücut ve beyin sağlığı açısından oldukça önemli olan bu minarelin önemini gözler önüne serecektir. .
Beslenme şekliniz yetersiz olduğu durumlarda magnezyum ihtiyacınızı karşılayamadığımızda farklı magnezyum takviyeleri deneyebilirsiniz. Peki, bu mineralin eksikliğinin belirtileri nelerdir ve eksikliğini nasıl anlarız? Bu soruların cevabını bulabilmek için vücutta oluşabilen değişimleri gözlemlemek gerekmektedir.
Magnezyum kullanımını muhakkak bir uzman kontrolünde başlamanız gerekmektedir. Biz bu yazımızda magnezyum eksikliği halinde görülebilecek problemleri ve vücut değişimlerini sizler için bir araya getirdik.
Vücudun üretemediği fakat yoğun miktarda ihtiyaç duyduğu magnezyum önemli mineraller arasında yer almaktadır. Organların gelişmesi için ve korunması için son derece önemli bir yere sahip olan bu mineral vücudun temel fonksiyonları için besinlerden sağlanmalıdır. Bu nedenle bu mineralin besinler yardımı ile düzenli olarak vücuda kazandırılması gerekmektedir.
Çünkü magnezyum eksikliği görüldüğü durumda farklı sağlık sorunları ile karşılaşmak olağan olmaktadır. Magnezyum eksikliği olan bireylerde genellikle kas ve kemik sisteminde sıkıntılar yaşanmaktadır. Aynı zamanda enerji üretimi gibi sorunlar ve hormonal sorunlar da beraberinde gelebilmektedir. Magnezyum vücutta diğer minerallerin başarılı bir şekilde sentezinin sağlanmasında önayak olduğu için oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle potasyum ve kalsiyum gibi minerallerin etkisini güçlendirmek amacıyla magnezyumu tercih edebilirsiniz.
• Magnezyumun sentezlenmediği durumda vücutta bitkinlik ve halsizlik gibi problemler meydana gelmektedir.
• Depresyonla beraber uykusuzluk ve sinirsel açıdan sıkıntılar meydana gelmektedir.
• Magnezyum azlığı dişlerde ve kemikte zayıflama gibi problemler ortaya çıkarmaktadır.
• Vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum miktarı sağlanmadığı durumda bulantı iştahsızlık ve kusma gibi problemler oluşmaktadır.
• Aynı zamanda saç dökülmesini ve cilt problemlerini tetikleyen magnezyum vücuda gerekli miktarda kazandırılmalıdır.
• Magnezyum eksikliği; konsantrasyon eksikliği ve çeşitli zihinsel fonksiyonlarda sorun yaratabilmektedir.
Vücutta birçok önemli mineralin sentezlenmesine olanak sağlayan ve vücut yapısının gelişimini sağlayan magnezyum eksikliği yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir.
Beslenme rutini ve yaşam stilinize bağlı olarak magnezyum eksikliğinin oluştuğunu söylemek mümkündür. Bu mineral birçok meyve ve sebze çeşidinde bulunmaktadır. Bu nedenle beslenmenize dikkat ettiğiniz takdirde magnezyum eksikliği problemi ile karşı karşıya kalmazsınız. Eğer beslenme düzeninizde sebze ve meyve çeşitleri yer almıyorsa magnezyum eksikliği yaşıyorsunuz demektir.
Aynı zamandan alkol tüketimi ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar magnezyum eksikliğini tetiklemektedir. Yaşlanma etkileri sonucunda da magnezyum yoksunluğu görülmektedir. Yaş ilerledikçe vücut daha fazla magnezyuma ihtiyaç duyabilmektedir. Bu da beraberinde daha fazla magnezyum ihtiyacı getirdiği için eksiklik yaşanmaktadır. Günlük yaşamda yoğun ve stresli bir hayata sahipseniz magnezyum azlığından muzdarip olabilirsiniz.
Bu eksikliği gidermek için birbirinden farklı alternatifler yer almaktadır. İlk önce beslenme şeklinize değiştirmeniz gerekmektedir. Böylelikle zamanla vücudunuzun ihtiyaç duyduğu magnezyum ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Magnezyum yönüyle zengin olan besinler tüketerek magnezyum eksikliğini giderebilirsiniz. Bu besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;
• Ispanak, roka ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler tüketmeye özen göstermelisiniz.
• Fındık, susam, ceviz, ayçekirdeği ve kuru kayısı gibi kuruyemişler magnezyum bakımından son derece zengin besinler arasında ilk sırada yer almaktadır.
• Gün içerisinde en az bir porsiyon meyve tüketmeye özen göstermelisiniz. Özellikle muz ve karpuz gibi meyveler magnezyum yönüyle oldukça zengindir.
• Süt ve süt ürünleri tüketmek magnezyum eksikliğini önemli ölçüde giderecektir.
• Bezelye fasulye ve patlıcan gibi sebze ve sebze çeşitleri magnezyum açısından son derece zengindir.
Magnezyum içeren besinler tükettiğiniz zaman cildimiz daha sağlıklı ve zinde olacaktır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kadar magnezyum karşılamak belirttiğimiz gibi çeşitli gıdalarla mümkün olmaktadır. Aynı zamanda magnezyum içeren takviyeler de ihtiyacınız olan miktarı karşılamanızı sağlayacaktır.