DOLAR
19,0510
EURO
20,5023
ALTIN
1.211,97
BIST
5.031,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
15°C
İstanbul
15°C
Açık
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Az Bulutlu
9°C

Pedagojik Formasyon Nedir? Hangi Bölümleri Kapsar?

5 Aralık 2022 14:17
0
A+
A-

YÖK tarafından yapılan açıklamadan sonra pedagojik formasyon eğitim çalışmalarının tekrar başlayacağı yönünde duyumlar tekrar gündeme geldi. Bu duyuru ile birlikte adaylar bu eğitim hangi bölümleri kapsar ve nedir gibi sorular için yanıt aramaya başladılar.

Yükseköğretim Kurulu pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama üzerinden bu programın tekrardan başlatılacağına ilişkin duyurularda bulundu. YÖK tarafından açık yapılan açıklamada:

“Yükseköğretim Kurulu ve Millî Eğitim Bakanlığı arafınca imzalanan eğitimde İş Birliği Protokolü yeniden düzenlenerek 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı dahil olacak şekilde pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı konuya ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde tekrardan başlatılacaktır.”

Yapılan duyuruların ardından formasyona dair tüm ayrıntılar merak edilmeye başlandı. Yazımızın bu kısmında pedagojik formasyon ile ilgili merak edilen ayrıntılara değineceğiz.

pedagojik formasyon

Pedagojik Formasyon Nedir?

Pedagojik formasyon öğrenmeye eğilimli olan kişilerin algılayabileceği şekilde akademik tanımları farklı şekillerde anlatılabilmesi için alınan formasyon eğitimi olarak tanımlanmaktadır. Üniversitelerin fen edebiyat programlarından herhangi bir bölümden aldıkları eğitim sonrasında o bölüm mezunların kendi meslekleri haricinde öğretmenlik yapabilmeleri için tasarlanmıştır. Bu aşamada sınıf yönetimi ve öğretmenlik mesleğine giriş şeklinde dersler alınarak öğrencilerin üniversite öğreniminden sonra öğretmenlik yapabilmelerini sağlamaktadır.

YÖK 2010-2011 yılları itibari ile düzenlenmekte olan bu öğretmenlik eğitim programını tezsiz yüksek lisans adı altından ayırarak formasyon eğitimi şeklinde adlandırmıştır. Daha önceden ALES notu sıralaması ile belirlenirken, 2010-2011 eğitim öğretim döneminden itibaren diploma not ortalaması göz önünde bulundurularak sıralama yapılmaktadır ve üniversiteler diploma puanına göre öğrenci alımı yapmaktadır. Pedagojik formasyon aynı zamanda Pedagoji biliminde eğitim pedagojisine dair ayrıntılı bilgileri de kapsamaktadır.

Pedagojik Formasyon Nasıl Alınıyor?

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olup bu eğitimi almak isteyen kişiler pedagojik formasyon için süreci takip edebilirler. Belli üniversiteler bu eğitimi verdiği için devamlı başvuru tarihlerini gözden geçirmeniz gerekiyor. Formasyon almak isteyen tüm öğrenciler başvurular için gerekli olan belgeleri de eksiksiz şekilde tamamlamalıdır. Formasyon eğitimi süre olarak çeşitli faktörlere bağlı alacak şekilde değişiklik gösterebilmektedir. Bu süreç lisans öğrencileri için 2 yarı yılı kapsarken 1 sınıf öğrenciler için 6 yarıyıl ve 2 sınıf öğrenciler için 4 yarıyıl olacak şekilde düzenlenmiştir. 3 ve 4 sınıf öğrenciler için ise bu süreç 2 Yarıyılı kapsamaktadır.

pedagojik formasyon

2022-2023 Pedagojik Formasyon Alma Şartları

Formasyon, üniversitelerin belirli bölümlerinden mezun olan kişilerin üniversitelerin öğretmenlik bölümünden mezun olmamalarına rağmen bölümün bilim derslerini almış olduğu için öğretmen olarak görev yapmalarını sağlayan bir eğitim programıdır. Gerekli eğitimleri başarılı şekilde tamamlamak, pedagojik formasyon almanın en temel şartları arasında yer almaktadır. Gerekli eğitimler tamamlandıktan sonra bireylere öğretmenlik ile ilgili teknik bilgiler öğretilerek öğretmenlik mesleği için gerekli olan yetkinlik başarıyla kazandırılır. Formasyon derslerinde kişiler öğretmenlik mesleği ile en uyumlu olduğu dersleri alır. Pedagojik formasyon alım şartları aşağıdaki gibidir.

• Bu eğitimi almak istiyorsanız, lisans bölümlerinden mezun olmanız veya devam eden lisans eğitiminizin en az 2 yarıyılını tamamlamış olmanız gerekiyor.

• YÖK tarafınca belirlenmiş olan üniversitede eğitim almış olmanız gerekiyor. Yükseköğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu üniversiteler liste şeklinde yayınlanmaktadır.

• Eğer mezunsanız ve mezuniyet ortalamanız dörtlük sisteme göre değerlendiriliyorsa 4 üzerinden en az 2.5 ortalamanız bulunmalıdır.

• Açık Öğretim mezunuysanız pedagojik formasyon alabilmeniz için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Aynı zamanda yurt dışından mezun olan bireyler gerekli koşulları sağlıyorsa, denklik almak kaydıyla formasyon eğitimine tabi tutulabilmektedir.

Pedagojik Formasyon Başvuruları Ne Zaman?

MEB veya YÖK tarafınca belirlenmiş olan formasyon eğitim başvuruları için henüz bir zaman aralığı bulunmamaktadır. YÖK düzenli olarak her yıl üniversitelerin formasyon eğitimi vereceğini açıklamıştır. Üniversiteler her eğitim öğretim döneminde kendilerine uygun formasyon takvimi düzenleyerek kendi sitelerinde bu ilanı yayınlamaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibariyle formasyon eğitimi almayı düşündüğünüz üniversitenin resmi sitesini devamlı takip ederek duyuruları inceleyebilirsiniz. Böylelikle formasyon eğitiminin net başvuru tarihine eğitim süresini ve eğitimin içeriğine ulaşmış olursunuz.

pedagojik formasyon

Hangi Üniversiteler Pedagojik Formasyon Eğitimi Veriyor?

Her yıl YÖK’ün aldığı kararlarla formasyon eğitimi veren üniversiteler belirleniyor. Bu nedenle düzenli şekilde değişen formasyon eğitimi veren eğitim kurumlarını öğrenmek için takipte kalmanız gerekmektedir. 2022 yılında formasyon programı düzenleyen bazı üniversiteler:

• Necmettin Erbakan Üniversitesi

• Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

• Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

• Adnan Menderes Üniversitesi

• Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi

• Kilis Üniversitesi

• Düzce Üniversitesi

logo-künye-haberinsesiyiz.net, ırmak ünal, kremlin, pedagojik formasyon
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.